Veda House - Къща за чай и мъдрост
lipa.jpg
начална страница
—ъбити€Ќовини«а ча€ћеню етъринг—нимки«а нас онтактићагазини
Ќачало > «а ча€

ѕосто€нно меню

„аено меню
  –°—К–±–Є—В–Є—П | –Ь–µ–љ—О
GSM
–Ю–њ–µ—А–∞—В–Њ—А
ƒневно меню
ƒневно меню ѕловдив
—ъбити€
—ъбити€ ѕловдив
ƒневно меню
ул. √ладстон 2 «а резервации 0882 108 108
–азгледай ц€лото меню¬иж къде се намира чайната >
ѕловдив
ул. √. Ѕенковски 50 «а резервации 032 / 622 760
–азгледай ц€лото меню¬иж къде се намира чайната >

 

“еререто е родом от ёжна јмерика и представл€ва л€тна верси€ на традиционното йерба мате. —ъщо като него се пие в специална калабаса (кратунка) с помощта на бомбил€ (метална сламка с филтър в долни€ край). Ѕилката - йерба мате - се сипва на дъното на празната калабаса, постав€ се сламката и чак след това се залива с ледено студена вода, лимонада или друга охладена напитка. –азбъркването е лоша иде€, защото дребни частици от билката влизат през дупчиците на сламката и могат да € запушат или пък да попаднат в устата ти. —лед минута-две напитката е готова. —лед като € изпиеш, долей от каната още вода или лимонада, без да смен€ш йерба матето, без да разбъркваш и така толкова пъти, колкото пожелаеш.

¬иж тук как се прави. 

Ѕилката йерба мате е много специално растение. ¬ страните от ёжна јмерика се разказват легенди за божествени€ й произход. »стината е, че т€ наистина притежава уникални качества. Ѕлагодарение на гол€мото количество матеин (кофеин), т€ дава огромен енергиен зар€д, но без типичната за кафето нервност. —ъздава дълготрайно усещане за ситост, утол€ва жаждата и премахва всички следи на умора. —ъдържа много полезни вещества - витамини, антиоксиданти, флавоноиди, протеини и т.н. «а не€ д-р “ереза –амзи казва:

ДЌеизброими са ползите от тази напитка. ¬ действителност, Yerba Mate е растението с най-висока хранителна стойност сред всички познати растени€ отглеждани на зем€та, сред всички зеленчуци които бихте могли да консумиратеЕ изключително наситено на витамини, то не притежава Дразтреперващи€Ф ефект на  кафето, а е мощен стимулант подхранващ т€лото на клетъчно ниво.Ф

“радиционно пиенето на мате, освен индивидуално занимание, може да бъде и ритуал за сближаване. ¬ кръг от при€тели малката кратунка се върти и предава от човек на човек, точно както лулата на мира сред индианците, свързвайки участниците в церемони€та не само един с друг, но и всеки от т€х със зем€та, на ко€то се намира в момента.

Ќие пием терере от бразилско йерба мате, което е по-силно от аржентинското, а също и по-чисто от клечки и прашинки. ѕрез зимата с топла вода, а през л€тото - с ц€ла кана ледена лимонада. «аслужава си да опиташ.

 


tea- ”чителю, приготвих чай. 

-  ой приготви чай?

- ј, да, ча€т се приготви...

- Ќе, не, чакай. “р€бва да разбереш.  ой приготви ча€? «ащото, за да стане това, ча€т тр€бва да го има. “ой е попаднал в чайника при теб от пакет, който си купил от търговеца на пазара. “ози търговец го е взел от склад на едро, където ча€т е попаднал от южна китайска плантаци€. ќт кого се поддържа тази плантаци€?

- ќт китайски сел€ни.

- —амо от т€х ли? “е се грижат за почвата, поливат €, но основната работа вършат слънцето и водата, кислородът, въглеродни€т двуокис и зем€та с нейните минерали. «а да се по€ви ча€т при нас, са нужни оромен брой взаимозависими причини.

- ƒа, но ча€ приготвих аз, а не слънцето или сел€ните.

- Ќе бързай. јко ги н€маше слънцето и сел€ните, нима можеше да го направиш?

 


«ащото топлата вода е по-полезна от ледените напитки. 
ј ти си интелигентен човек от Ќовото ¬реме, който е добре информиран по всички тези въпроси. «наеш, например, как студените течности стресират изтормозеното ти от жегата т€ло, пречат на нормалната работа на стомаха, отслабват имунитета и втвърд€ват мазнините в неочаквано нарастващи телесни форми.

«ащото и преди си чувал, че народите обитаващи най-горещите райони на зем€та традиционно се справ€т с жегата пиейки чай. 
¬ пустин€та —ахара пи€т зелен "барутен" чай, който е гъст, подсладен и с много п€на. ¬ »нди€ пи€т черен чай с мл€ко, захар и подправки. ¬  итай традиционно ча€т е чист, зелен или б€л. ¬ –уси€ е черен, подсладен, с лимон и умопомрачително силен. ¬ япони€ е зелен, но напоследък също и черен.  ¬ ёжна јфрика е –ойбос. ¬ ”ругвай, ѕарагвай, јржентина, Ѕразили€ и ћексико е …ерба ћате в кратунка.  ¬ Ўри Ћанка отглеждат ќолонг, но пи€т черен чай. ¬ “ибет е черен, с масло от €к и сол. ¬ ’онг  онг е зелен, ѕу-≈р или черен, с мл€ко и тапиока. ¬ Ѕурма го пи€т по »ндийски. ¬ ѕакистан обичат силен и подсладен чай, който пон€кога е черен, а пон€кога зелен. ¬ ≈гипет го приготв€т толкова силен, че в чашата има гъста черна течност. ¬ »ран пък си слагат захарчето в устата вместо в чашата преди да отпи€т. ¬ ћавриций пи€т черен чай с мл€ко и захар. ¬ ћароко чаената церемони€ е цветна и живописна с красиви метални чайници, пъстри стъклени чашки, множество сладки, изобилие от захарчета и свежа мента. ¬ —омали€ черни€т чай, освен подправки, има и камилско мл€ко. 

«ащото има още поне 100 вкуса чай, които още не си опитал.
» те всички са по-добри от ‘анта.

«ащото помага.
 акъвто и здравословен проблем да се опитваш да решиш, гарантирано има чай, който ще помогне.

«ащото н€ма нужда ча€т да е горещ. 
ќсвен да го охладиш до стайна температура (или направо да го приготвиш без да го запарваш с гореща вода), можеш да правиш с него какво ли не. ћожеш да го използваш, за да сготвиш (тук опушените и зелените чайове държат първенство в приготв€нето на супи и оризи). ћожеш да си направиш чаени сладки, кекс, торта и дори сладолед.

Ќо най-добрата причина да пиеш чай точно в жегата е просто защото си търсиш повод да наминеш към ¬еда ’ауз през л€тото, когато е Ќаистина —покойно.

 


chinese_tea’убав чай се прави с много любов и внимание. ќтношението ни към него и мислите, които ни съпровождат в процеса на правенето му се запечатват в ча€ и промен€т както вкуса, така и въздействието му върху този, който го пие. Ќа грубо материално ниво нашата разсе€ност може да ни попречи да спазим времето и температурата за приготв€не, а на по-фино енергийно ниво - да го зареди с негативна енерги€ и по този начин да наруши харомони€та и в напитката и в този, който й се наслаждава.

Ќужно е да използваме чиста и пр€сна вода. јко н€ма друга алтернатива освен водопровода - нека водата е добре източена от студени€ кран. »зключително благопри€тно е да използваме структурирана вода.

“р€бва да знаем какъв е ча€т - б€л, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от н€колко вида. —поред това се определ€ и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с ко€то ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. ≈то един бърз ориентир:

 
—ъбити€Ќовини«а ча€ћеню етъринг—нимки«а нас онтактићагазини

    ѕри€тели      —лънце Ћуна    сп. ”сури     Ѕилкова аптека     Amba Style     …ога ƒивали